Vrijdagavond 23 februari was een afvaardiging van Young BOV te gast in het radioprogramma Spotlight op ZuidWest FM. Presentator Mario Egthuijsen beloofde om de zaterdag erna bij de repetitie te komen kijken en zo geschiedde. Zijn verslag van een swingende familiemusical in wording.

Tekst: Mario Egthuijsen (Spotlight) | Foto: Nick Franken

Young BOV bestaat uit 24 jongens en meisjes in de leeftijd van 11 tot 18 jaar die dit jaar meedoen aan de voorstelling Viva Los Musicales. En deelname kwam ze echt niet aanwaaien; iedereen heeft auditie moeten doen. Het is geen club just for fun. “Natuurlijk is plezier maken belangrijk, maar er moet ook een productie komen die staat als een huis”, aldus artistiek leider, regisseur en schrijver van het stuk Marcel van As. Er moet dus keihard gewerkt worden. Ze hebben allemaal een dik boek met de teksten en die dienen grondig bestudeerd te worden. Daarbij worden ook filmpjes gedeeld via de appgroepen. Leren en bijblijven, want het moet straks wel een eenheid worden op het toneel. “We willen laten zien dat de Young BOV niet onder doet voor de grote-mensen-BOV!”

Elk jaar worden er nieuwe jeugdige spelers geselecteerd. Iedereen in deze leeftijdsgroep krijgt een kans, vertelt productieleider Marion Hopmans. Young BOV wordt begeleid en geleid door een commissie en een eigen AT (Artistiek Team). “Wij maken deel uit van Stichting BOV, maar we hebben onze eigen mensen voor bijvoorbeeld rekwisieten en kostuums. Natuurlijk vragen we de kinderen ook om zelf op zoek te gaan naar bepaalde zaken, want misschien staat een perfect rekwisiet wel ergens op zolder”, aldus Marion. “Er wordt gebruikgemaakt van het decor waarin de BOV over een paar weken hun productie Evita gaat spelen”, vertelt Marcel. “Slim natuurlijk, want het staat straks allemaal al opgebouwd in theater De Maagd.” 

De kinderen werken er hard voor, maar er moeten zeker bepaalde stukken nog goed gerepeteerd worden. “We hebben nog drie weken”, aldus Lotte van Terheijden, die dit jaar het artistiek team als productieassistente en danscoach bijstaat. “Erg leuk om met deze kids bezig te zijn, naast mijn eigen aandeel in Evita natuurlijk, want ook dat gaat gewoon door”. Intussen is choreograaf Jessica van de Kasteele bezig met het aanleren van de finale en hoe de kinderen straks het slotapplaus in ontvangst moeten nemen. “Ook dit repeteren we van tevoren. Op het toneel moet het natuurlijk wel soepel eruitzien”, legt ze uit.

Zelfs in de pauze blijven sommige kinderen nog liedjes oefenen. Monique Jimkes lacht trots. Zij is hun zangcoach en muzikaal leider. “In de pauze gaan ze vaak naar de vleugel in de hal om daar verder te zingen.” Aan enthousiasme dus geen gebrek bij Young BOV.

Aan enthousiasme dus geen gebrek bij Young BOV. Ze zijn stuk voor stuk superblij dat ze mee mogen doen en werken er keihard voor. Iedereen kan hen zien stralen op dinsdag 19 maart in de avond (19:30) en op zaterdag 23 maart (14:00). Kom je hen ook aanmoedigen? Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van theater De Maagd.