In 2024 bestaat Stichting BOV 70 jaar. Ooit begonnen als operettevereniging, is Stichting BOV – zeker bij het jongere publiek – inmiddels vooral bekend vanwege de grote musicalproducties. De rijke geschiedenis van ‘de BOV’ is in boekvorm vastgelegd door BOV-coryfee Jacques de Groot: Zo is het gekomen…De geschiedenis van de Stichting BOV en aanverwante zaken door de jaren heen.

Wat we nu kennen als Stichting BOV – in de volksmond vaak ‘de BOV’ genoemd – werd op 8 februari 1954 officieel opgericht als Stichting B.O.V. – als afkorting van Bergen op Zoomse Operette Vereniging. Operettes waren in die tijd populair en de BOV groeide in de jaren ‘60 en ‘70 uit tot een gevestigde naam in de Nederlandse operettewereld. Van het genre musical had in Nederland toen nog amper iemand gehoord. Toen musicals in de jaren ‘80 het grote publiek veroverden, nam de belangstelling voor operettes af. In lijn met die ontwikkeling begon de BOV vanaf de jaren ‘90 de klassieke operette los te laten. Na 2000 volgde definitief de overstap naar (Amerikaanse) musicalproducties.

Boek ‘Zo is het gekomen…’

Deze beknopte historie van de BOV staat uitgebreid en met veel detail beschreven in het boek Zo is het gekomen…De geschiedenis van de Stichting BOV en aanverwante zaken door de jaren heen van BOV-coryfee Jacques de Groot. De Groot (1937), die als negenjarige gefascineerd raakte door (muziek)theater, vervulde vanaf 1956 – toen hij begon als koorlid, tot 2010 een scala aan rollen binnen ‘de BOV’ – zowel voor als achter de schermen. “Van alle zaken die zich toen hebben afgespeeld, besefte ik: als ik ze niet opschrijf, dan weet later niemand ze meer. Voor de geschiedschrijving is het belangrijk dat het vastgelegd werd”, zei De Groot daar eerder dit jaar over.

Met Zo is het gekomen… neemt De Groot de lezer mee in de historie van de BOV en het brede culturele veld van Bergen op Zoom; de ‘aanverwante zaken’ waar de ondertitel van het boek naar verwijst. Door zijn decennialange actieve betrokkenheid bij de BOV beschikt De Groot over een schat aan boeiende herinneringen en anekdotes, die op toegankelijke wijze in het boek zijn verwerkt. Het boek (211 p.) is rijkelijk voorzien van beeldmateriaal uit de archieven van 70 jaar BOV.

Zo is het gekomen… De geschiedenis van de Stichting BOV en aanverwante zaken door de jaren heen is te bestellen in onze webshop en tevens te koop in de winkel De Makers van Bergen op Zoom (Lombardenstraat 5, Bergen op Zoom). Het boek kost €22,95.